Shopify i Danmark – 7 ting, du bør vide

shopify danmarkShopify er uden tvivl blevet en af verdens (og Danmarks) mest populære online shop platforme.

Og det er svært at benægte – for det er bestemt ikke uden grund:

Det er ikke til at forstå, at din bedstemor kan sælge uldsokker fra den samme platform, som kæmpe brands som Budweiser og Los Angeles Lakers kører deres online butikker på. Men det er ikke en joke.

Denne artikel er skrevet til dig, der ønsker at starte webshop op fra bunden.

Vi gennemgår ikke en masse bureaukratisk (skat og lovgivning omkring at drive din forretning), men fokuserer i stedet på hvordan du bygger din Shopify webshop og opnår dit første salg.

Her har du 7 ting, du er nødt til at vide om Shopify:

1. Hvad er Shopify?

På Shopify behøver du ikke bekymre dig om at hoste websitet selv (hvilket du f.eks. skal på WordPress sider). Du logger blot ind med dit brugernavn og password på Shopifys cloudbaserede system.

Det eneste, du behøver, er dit eget domæne (f.eks. din-shop.dk), som du så forbinder til din konto hos Shopify.

Du kan eksempelvis købe dit domæne hos UnoEuro.com for omkring 50 kr. årligt (for et .dk domæne). Eller du kan købe .com (eller andre internationale domæner) direkte fra Shopify (eller lidt billigere på namecheap.com).

Shopify hører hjemme i Canada og er især målrettet efter det amerikanske marked. Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge Shopify i Danmark:

  • du kan skrive alt dit indhold i Shopify på dansk
  • du kan bruge danske kroner som valuta
  • du kan ændre i indstillingerne, så dine produkter og fakturaer indeholder dansk moms
  • du kan benytte de mest anvendte betalingsmetoder i Danmark (mere om det senere i artiklen)

Shopify er fremragende for alle, der ønsker at starte en webshop uden at kunne programmere, og samtidig ikke er i besiddelse af en masse tekniske evner.

Og hvis forretningen vokser, er der praktisk talt ingen grænser for vækst fra Shopifys side (du opgraderer blot til en dyrere pakke med flere funktioner hvis og når du vokser!).

2. Hvordan bygger man en Shopify webshop?

Kort fortalt bygger du din Shopify webshop på følgende måde:

1. Du registrerer dig på Shopify.com

2. Du vælger et template til din webshop:

  • et gratis template (fint at starte med!)
  • et betalt template (ser bedre ud og har flere funktioner)

3. Du opretter dine:

  • sider (eksempelvis forsiden, om os, forretningsbetingelser osv.)
  • produktkategorier (eksempelvis T-shirts, trøjer, kasketter)
  • produkter (du opretter en produktside med billeder og tekst for hvert produkt)

4. Du publicerer dit website med enten:

  • den gratis version (som er gratis i 14 dage, og hvor du får en web-adresse som eksempelvis https://dit-valg.myshopify.com
  • den betalte version (starter ved 29 dollars om måneden) og forbinder dit eget domæne (dinshop.dk eller .com eller andre domæner)

5. Du begynder at markedsføre dit website, forsøger at skaffe trafik til siden og opnår herefter dit første salg.

Den tekniske del er således ganske nem.

Det er markedsføring og salg til gengæld ikke. Det ser vi nærmere på nu:

3. Shopify og SEO + andre markedsføringskanaler?

Hvis du ønsker at bygge en succesfuld online shop fra bunden i 2019, er det en god idé primært at bruge din energi på markedsføring, branding og på at opnå dit første salg.

…og ikke på hele tiden at sammenligne de tekniske funktioner på forskellige webshop platforme.

Her er de bedste og mest anvendte metoder til at skaffe trafik til din Shopify butik:

SEO (søgemaskineoptimering):

Det er meget vigtigt at sætte sig ind i SEO, for hvis du gør det rigtigt, kan du få gratis trafik til dit website i årevis. Grundlæggende betyder det blot, at du optimerer dit website, så folk nemmere kan finde det på Google (og andre søgemaskiner).

Eksempel:

Lad os sige, at du gerne vil starte en webshop, der sælger kaffe.

Ved hjælp af værktøjer (som eksempelvis ahrefs.com) er det muligt at finde ud af hvor mange gange, folk søger efter bestemte ord på Google. Det er en simpel måde til at finde ud af, om der er efterspørgsel på forskellige produkter, og hvor stor efterspørgslen er.

Grundlæggende set ønsker vi at optimere forsiden på vores Shopify webshop med de primære søgeord, der findes i branchen. I dette eksempel kunne vi optimere ud fra nogle af disse ord:

shopify dansk seo

Ovenstående er nogle tilfældige ord/fraser, der er relateret til kaffe, og som folk søger efter på Google. ”Volume” viser (cirka) hvor mange gange, der er søgt efter dem månedligt.

Og vi er netop interesserede i at optimere forsiden på vores Shopify webshop med nogle af disse ord for at få nogle af disse mennesker ind på shoppen:

Når du er logget ind på Shopify, kan du ude til venstre under ”Sales Channels” klikke på ”Online Store” efterfulgt af ”Preferences”. (Hvis du ikke kan se ”Online Store” under ”Sales Channels”, tilføjer du den blot med +-knappen.)

shopify dk

Her finder du de to vigtigste ting på forsiden af din webshop:

  • Homepage title (meta titel)
  • Homepage meta description (meta beskrivelse)

Forsiden skal optimeres efter det generelle emne på dit website. I dette eksempel kunne det se sådan ud (lad os forestille os, at webshoppens navn er Kaffemeister):

shopify webshop danmark

Efter lidt tid vil dit website blive vist i Googles søgeresultater som her:

shopify seo tips

Herefter vil du skulle optimere hver kategoriside for sig – det kunne eksempelvis være:

  • kaffekværne
  • organiske kaffebønner
  • kaffekopper

Når det er gjort, skal hvert enkelt produkt også optimeres. Meta titlen kunne eksempelvis skrives i dette format:

< Navn på mærket > < Navn på modellen > | Kaffemeister

Derudover skal du selvfølgelig også skrive en produkttekst på hver enkelt side, hvor du også nævner dine søgeord her og der.

Det var den korte introduktion om, hvordan du laver SEO til Shopify.

Vi vender muligvis tilbage med mere omkring Shopify SEO senere, men indtil da kan du blot søge efter ”seo for shopify” (på engelsk) og begynde at lære mere om emnet.

Instagram, Facebook, YouTube – sociale medier generelt:

Shopify + Instagram er en fantastisk kombination til at bygge en succesfuld Shopify butik på for tiden.

Eller YouTube. Tag bare den svenske Youtuber Jon Olsson som eksempel:

Han har aktivt lavet Vlogs på YouTube i et par år, opnået en enorm mængde følgere og har for nyligt lanceret et merchandise brand med navnet c’est normal (som i øvrigt drives fra Shopify). Da de lancerede webshoppen, var der mere eller mindre udsolgt i løbet af få minutter. Det viser, hvor vigtigt det er at have en eksisterende gruppe af følgere.

Har du allerede følgere – uanset om det er på en blog, vlog, Instagram side, YouTube kanal eller noget andet – er det en stor fordel. Det vil give din Shopify webshop en flyvende start!

Hvis du starter helt fra bunden, vil det tage længere tid at få besøgende til din webshop og dermed opnå dit første salg.

Når du starter fra bunden (som de fleste gør), kan du også overveje betalt annoncering. Det kan være på Google Adwords, Facebook eller Instagram. Her kan du prøve forskellige annoncer og målrette dem til dine potentielle kunder (alder, lokation, interesser, osv.). Også her skal det nævnes, at der er tonsvis af gratis indhold på YouTube og forskellige blogs (især på engelsk), hvor du kan lære mere om, hvordan du laver annoncerne.

4. Shopify og dropshipping?

Det har været den hotteste trend på YouTube de sidste par år:

Shopify og dropshipping.

Nu spørger du måske – ”Hvad er Shopify og dropshipping?”

Dropshipping betyder blot, at andre tager sig af al den fysiske logistik omkring din webshop. Du driver kun siden (tager hånd om produktsiderne, markedsføring og kundeservice). Når en ordre tikker ind, får logistikcenteret ordreinformationen, hvorefter de klargør, pakker og sender ordren til din kunde.

Du kan dermed rejse rundt hvor som helst i verden og blot drive din forretning fra din bærbare pc – eller faktisk bare fra din telefon. Der findes en Shopify app, hvor du kan følge dine salg. Samtidig vil du kunne besvare alle mails og telefonopkald til kundeservice fra din telefon.

På Shopify App Store finder du flere forskellige apps, der relaterer til dropshipping:

shopify dropshipping danmark

Der findes for eksempel mange folk, der dropshipper billige varer fra Kina (fra sider som Aliexpress). Eller du kan lave et samarbejde mellem din Shopify butik og en dropshipper, der printer på T-shirts (eller anden beklædning) som for eksempelvis Printful. Tag et kig på App Store og husk, at du kan lære mere om emnet på YouTube. Nemlig. Lære, lære, lære. Hvis du vil være en succesfuld online iværksætter, er du nødt til at lære nyt hele tiden. Læs, lyt og se så meget som muligt (også når du laver praktisk arbejde).

5. Shopify priser

Du kan komme i gang med Shopify ganske gratis, men du kan ikke komme i gang for alvor. Den gratis version er kun tilgængelig i 14 dage, og den giver dig ikke rigtigt mulighed for at vælge en egnet betalingsmetode.

Når du er klar til at tage skridtet og gå live med din webshop, har du disse muligheder at vælge imellem:

  • Basic Shopify 29 USD (190 kr.) pr. måned
  • Shopify 79 USD (520 kr.) pr. måned
  • Advanced Shopify 299 USD (2.000 kr.) pr. måned

De fleste vil kunne komme i gang med Basic Shopify.

Shopify pakken giver nogle ekstra muligheder som for eksempel gavekort og lavere transaktionsomkostninger. Når du starter ud fra bunden, bør din eneste bekymring og dit eneste mål dog være, hvordan du skaffer trafik og opnår det første salg.

Der er også en mulighed til 9 USD om måneden, men den kan kun bruges til at sælge fra dine kanaler på de sociale medier eller til at tilføje en ”Køb” knap, hvis du allerede har en hjemmeside i forvejen. Hvis du ønsker at starte en rigtig webshop, skal du regne med Shopify priser på mindst 29 dollars om måneden.

6. Betalingsmetoder i Danmark

Hvis du primært sælger til danske kunder, vil du gerne kunne tilbyde de mest almindelige danske betalingsmetoder til kunderne.

Den mest praktiske løsning vil nok være at vælge QuickPay som din betalingsformidler, da du så kan tage imod alle de primære betalingsformer som eksempelvis:

  • Kreditkort
  • MobilePay
  • PayPal
  • Klarna

…plus nogle flere.

Og hvis nogle af dine produkter er målrettet til eksempelvis det kinesiske marked, kan du også vælge Alipay som betalingsform.

Og nu vi er ved Kina og Asien helt generelt. Hvis du kan finde et produkt (noget luksuriøst/specielt), der kan blive et hit på det asiatiske marked, kan det hurtigt stikke helt af. Den kinesiske middelklasse er støt stigende, og de elsker europæiske og nordiske produkter af høj kvalitet.

Men helt generelt:

Det er meget vigtigt at tilbyde de betalingsmetoder, der er de mest brugte i hvert land. Mange mennesker køber impulsivt direkte fra deres telefon, og hvis den rette betalingsmetode ikke er tilstede, forlader de måske din webshop og vender aldrig tilbage.

7. Shopify alternativer? Findes der noget bedre?

Hvem er Shopifys nærmeste konkurrenter? Lad os løbe igennem nogle af dem i tilfælde af, at du stadig ikke er sikker på hvilken platform, du skal vælge:

WooCommerce vs. Shopify:

WooCommerce er et plugin til WordPress, og det er en meget populær platform at starte en webshop på.

Det er primært beregnet til den avancerede bruger, der kender til WordPress og kan programmere lidt selv. Eller for en, der kan betale en WordPress udvikler for at gøre det. Det er egentlig nemt at installere, men der vil altid være nogle manuelle justeringer, der skal foretages i websitets kode – især når noget går i stykker.

WooCommerce giver dig mange muligheder for at tilpasse dit website. Du kan endda udvide en allerede eksisterende WordPress blog eller et online magasin ved at tilknytte en webshop til det samme website. Men du er nødt til at være fuldstændig klar over, hvad du laver med WooCommerce, da du er ansvarlig for at hoste websitet og for hele softwaren. Shopify er – derimod – hostet og styret af Shopify selv, og her er der også mulighed for at kontakte Shopifys kundeservice.

Magento vs. Shopify?

Magenta er en gratis open source software, som er beregnet til seriøst professionelt brug. Her er du nødt til at købe webhosting, hvor du så installerer Magento butikken og bygger den manuelt.

Mange større online butikker bruger Magento, men det kræver normalt meget manuelt arbejde. Du eller din forretningspartner bør nok være softwareudvikler for at kunne både starte og vedligeholde webshoppen i Magento.

Wix vs. Shopify:

Wix er en af de mest populære udbydere af lav gratis hjemmeside. Det er uden tvivl godt til at bygge et website med, men som webshop kommer det simpelthen ikke i nærheden af Shopify. Der mangler muligheder for at skalere (med apps, SEO funktioner, support osv.). Vi ville ikke starte en online butik med Wix.

Andre?

Der er selvfølgelig mange andre løsninger, der er nemme at bruge. Det gælder eksempelvis BigCartel, BigCommerce og Volusion. Men Shopify ser – ud fra Googles statistikker – ud til at være i en liga for sig, når vi måler på popularitet. Der er simpelthen så mange brugere og App udviklere på Shopify, at det virker til at være den smarteste måde at starte en online butik på i øjeblikket.

Konklusion

Shopify er unægteligt en af de fedeste ting, der er sket indenfor online forretning:

Det fjerner simpelthen den frustrerende tekniske del omkring at starte en webshop, og lader dig i stedet fokusere al din energi på markedsføring og salg.

Undgå den største fejl, som nystartede online iværksættere begår:

De tænker og spekulerer i månedsvis eller måske endda i årevis, eller bruger tre måneder på at justere og designe logo, FØR DE OBERHOVEDET ER KOMMET I GANG.

Lad være med at overtænke tingene, men sørg i stedet for at komme i gang.

Du kan starte en Shopify webshop med blot ét produkt. Bare lav en produktside og begynd at skabe trafik til den. Se om trafikken konverteres til salg.

Først når du ser, hvad der virker og hvad der ikke virker, vil du vide, hvad du skal koncentrere dig om og lægge fokus på.

Så gå ind og registrer dig og prøv at lege lidt rundt selv: Shopify.com

Har du allerede erfaring med Shopify? Eller har du bekymringer eller udfordringer med at komme i gang? Efterlad en kommentar herunder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *