Lav en blog: De 3 bedste måder at starte din egen blog (+5 tips)

lav en blogTænker du af og til “hvordan laver man en blog”? Så er du havnet det rette sted. Denne artikel giver dig tips til hvordan man starter en blog.

Først og fremmest bør du gøre dig tanker om hvilken form for blog, du ønsker at starte.

Måske er du interesseret i at starte en gratis blog for sjov for at prøve, hvordan det er at blogge?

Måske går du med drømme om at blive den næste superstjerneblogger indenfor mode og livsstil?

Eller måske har du planer om at starte din egen avis eller dit eget magasin online?

Uanset hvad du har i tankerne, så finder du den rette løsning og den bedste blog platform i denne artikel. Denne blog – Hjemmesidemester.com – er eksempelvis startet ved at bruge mulighed nr. 3 nedenfor.

(Husk at læse vores 5 generelle tips til at lave din egen blog længere nede i denne artikel!)

1. Blogger eller WordPress.com – den nemmeste og hurtigste vej til at lave din egen blog helt gratis

Du er sikkert stødt på mange blogs, hvor adressen ender med blogspot.dk? Disse blogs drives på Blogger-platformen, som Google stiller til rådighed, og platformen er 100% gratis at bruge.

gratis blog

Hvis du vil lave en blog, der omhandler et af dine private projekter som f.eks. en længerevarende rejse, et byggeprojekt eller måske dit studieophold, er denne metode det rette valg.

Du kan enten oprette din blog med en eksisterende Google-konto, eller du kan oprette din blog med en ny Google-konto. Det tager kun et par minutter, og så er du klar til at skrive dit første blogindlæg. Din blogs web-adresse vil komme til at hedde dit-valgte-navn.blogspot.dk.

Hos Blogger kan du også indsætte reklamer på din blog med Google AdSense. Det giver dig mulighed for at tjene penge hver gang, der bliver klikket på en af dine reklamer. Det er dog en god idé at koncentrere dig om at skrive indlæg og få besøgende på bloggen først, før du bekymrer dig om at tjene penge på bloggen.

Du kan også oprette blog på wordpress.com. Denne platform er også rigtig god hvis du vil lave en hjemmeside gratis.

Din blog kommer så til at hedde dit-valgte-navn.wordpress.com

Den gratis WordPress-blog minder meget om Blogger. Du behøver ingen teknisk viden for at komme i gang.

På din gratis WordPress-blog vil der også blive vist nogle få reklamer. Den lidt dårlige nyhed i denne sammenhæng er, at du ikke tjener penge, når besøgende klikker på dem. I stedet tilfalder reklameindtægten WordPress. Du har selvfølgelig mulighed for at opgradere til den betalte version af wordpress.com og tilføje dine egne reklamer.

Har du planer om at lave en professionel blog, vil jeg dog anbefale, at du dropper wordpress.com. I stedet bør du gå videre til mulighed nr. 3 i denne artikel, der omhandler wordpress.org.

Forvirret?

Den er god nok; wordpress.com og .org er to forskellige platforme. Hvis din blog er til professionelt brug, er .org den ENESTE brugbare platform af de to.

Nå, men vores anbefaling til en gratis blog er altså:

Lav din egen blog helt gratis på både Blogger og WordPress.com og se, hvilken du foretrækker.

 

2. Start en blog på et blognetværk

Der findes adskillige blognetværk i Danmark, hvor det er muligt at starte din egen blog. Det gælder f.eks. bloggersdelight.dk, der er det største blognetværk i Danmark.

På disse blognetværk kan hvem som helst oprette en blog. Dog kræver flere af netværkene, at du ansøger om tilladelse hos dem for at kunne komme i gang. Hvis du følger nogle bloggere, der blogger via et blognetværk, kan du i bunden af deres sider som regel finde oplysninger om, hvordan du starter din egen blog.

Men hvad er så fordelene ved at bruge et blognetværk?

Du kan muligvis drage fordel af, at blognetværket allerede har masser af læsere. Nogle gange bliver de nye og mindre blogs endda fremhævet på forsiden, så det er en god måde at skaffe nye læsere til din blog på.

Derudover er ejerne af blognetværkene professionelle med gode forbindelser. De har dermed mulighed for at skabe et samarbejde mellem populære bloggere og annoncører.

Og ulemperne ved at bruge et blognetværk?

Som regel ejer blognetværkene dit indhold, og derudover kan de lave regler for, hvad du må og ikke må på din blog. Det betyder blandt andet, at du oftest ikke har mulighed for at flytte din blog væk fra netværket (hvis du beslutter dig for at lave din egen blog på et senere tidspunkt).

Hvis du ønsker fuld kontrol over både dit indhold og dine aftaler med mulige annoncører i fremtiden, bør du derfor læse videre. Så er næste mulighed nemlig lige noget for dig:

 

3. Lav en blog med WordPress.org – den bedste og mest professionelle måde at starte op på

hvordan laver man en blog

Som nævnt tidligere er der forskel på WordPress.org og WordPress.com.

Denne løsning er lidt mere teknisk sammenlignet med mulighed 1 og 2, men har du mod på at lære det, er det faktisk ikke svært overhovedet. Du behøver ikke at kunne skrive kode eller besidde andre særlige tekniske evner.

Det koster lidt penge at starte en WordPress-blog. Du skal nemlig anskaffe dig følgende:

Et domænenavn efter eget valg som eksempelvis ditnavn.dk eller .com (koster typisk omkring 75 kr. om året)
Webhosting hvor du kan installere din WordPress-blog. Hosting koster typisk 15-75 kr. om måneden.

Holder omkostningerne dig tilbage?

Det eneste, du skal gøre, er at droppe en enkelt af de alt for dyre kopper kaffe eller drinks på dine månedlige cafébesøg. Mere kræver det ikke. Når du starter en WordPress-blog, skal du se det som en investering, da du på denne måde kommer til at EJE hele bloggen og alt indholdet selv.

Her har vi opstillet nogle gode grunde til at lave en blog med WordPress, hvis du er bare en lille smule seriøs omkring din blog:

1. Du ejer dit eget indhold og kan selv frit bestemme alt

Der er ingen, der kan blande sig i, om du lægger reklamer ind på din blog, eller hvilke typer samarbejde, du indgår med andre. Du ejer alle tekster og billeder på din blog. På Blogger er det f.eks. Google, der ejer dit indhold. Hvis Google beslutter sig for at lukke Blogger, forsvinder alt dit indhold.

2. Køb af dit eget domænenavn og opbygningen af din blog er en langsigtet investering

Skriver du en artikel, der omhandler et tidsløst emne, kan du opleve, at artiklen stadig giver dig trafik selv 3 år ude i fremtiden. Det kunne f.eks. være, at du skriver et blogindlæg om dine 5 foretrukne caféer i København. Dette er et tidsløst emne, da folk også vil google efter caféer i København om 3 år fra nu. Derimod vil et blogindlæg med titlen ”Ting, jeg lavede i weekenden” blive forældet og uinteressant i løbet af blot en uges tid.

Når du bygger en blog på dit eget domæne og på din egen wordpress.org blog, er det lidt som at bygge et hus. Dit hus er højest sandsynligt mere værd om 10 år, og til den tid ejer du stadig huset. Hvis du blogger på Blogger eller en anden platform, er det derimod som at bo til leje. Når du flytter, ejer du stadig ingenting.

Faktisk er internetdomæner ligesom vine – de har det med at blive bedre med alderen, og hvis du passer godt på dem, stiger de i værdi. Lad os sige, at du starter en blog om mad – hvis du kalder den noget andet end dit eget navn og den med tiden bliver populær, kan du sælge domænet og websiden og få en stor sum penge ud af det!

3. Du kan udvide lige så tosset, du vil

Der er nærmest ingen grænser for hvor meget, din blog på wordpress.org kan vokse. Mange nyhedssider, der har flere hundredetusinde eller ligefrem millioner af besøgende hver måned, driver deres side på WordPress. Starter du med at blogge om at bage cupcakes, kan du således ende op med at have en stor blog, der dækker alt om fødevarer blot 3 år fra nu.

Men ja, du bør være en smule seriøs omkring din blog, hvis du vil starte en WordPress.org blog. Uanset hvor seriøs, du vælger at være med din blog, bør du dog læse vores praktiske tips, der gælder alle bloggere:

Generelle tips til at starte en blog:

1. Vælg det rette navn til din blog

Har du et ønske om at lave et personligt brand? Så skal du blot starte en blog med et domænenavn som f.eks. fornavnefternavn.dk eller .com.

Hvis du derimod gerne vil lave en anonym blog, skal du finde på et navn eller brand. Her kan det være en god idé at finde et blognavn, der er fleksibelt.

Kalder du din blog for ”PetersPizzaBlog.com”, begrænser du dig selv til kun at skrive om pizza. Men hvad hvis du om et år bliver træt af kun at skrive om pizzaer? Så er navnet PetersFoodBlog.com måske bedre, når det kommer til stykket?

Det samme gælder, hvis du skal starte en virksomhed eller onlinebutik. Det er en dum idé at kalde den Mortens Mobil Covers. Måske skulle du i stedet overveje at kalde den MoMoCo eller noget andet? Tænk bare på hvor åndssvagt, navnet ”Google” er. Det betyder faktisk ikke rigtig noget.

Kort sagt: lad være med at give din blog et meget smalt navn, der ikke giver dig mulighed for at udvide til andre emner senere hen.

2. Lad være med at fokusere på de små detaljer, når du starter en blog

I dag foregår størstedelen af online trafik på mobile enheder.

Og hvad gør de fleste, når de bygger en ny blog eller hjemmeside? De bekymrer sig om, hvordan hovedbanneret set ud, hvad der er i sidepanelet osv. De fleste besøgende på din blog er kun interesseret i artiklens indhold – altså din tekst og dine billeder.

Når du starter din egen blog, er der altså ingen grund til at bruge for meget krudt på sidens udseende i begyndelsen. Kom i gang med at skrive i stedet. Sådan laver du en blog korrekt fra starten.

3. Tænk over, hvad du vil skrive om. Og hvem skriver du egentlig til?

Indenfor reklamebranchen siger man, at hvis man forsøger at ramme alle, så rammer man ingen.

Netop derfor bør du undlade at skrive om alt til alle.

En blog bør i stedet have en form for ”niche”. Det er meget nemmere at blive ekspert indenfor én niche i stedet for at skrive om en masse forskellige emner. Eksempler på nicher kunne være:

  • Økologisk mode
  • Investering for nybegyndere
  • Det italienske køkken
  • Backpacking på lavbudget
  • Luksusrejser

Giver det mening?

Det er ikke bare ”mode” eller ”rejser”, men meget mere specifikt.

I dag byder verden på masser af konkurrence indenfor blogging og vlogging. Hvis du vil starte en blog i 2018, har du meget større chance for at opnå succes (altså få flere besøgende/læsere), hvis du fokuserer på specifikke emner, som du har et stort kendskab til og interesse for.

4. Det handler ikke om dig, det handler om læseren

Du kender sikkert flere livsstilsbloggere, der stort set kun skriver om, hvad de går rundt og laver: ”I dag har jeg lavet dit og dat…”

Og de har titusindvis – måske endda hundredtusindvis – af læsere og følgere.

Men starter du fra bunden, er det svært at gøre det på samme måde.

Normalt er bloggere nødt til at give en form for VÆRDI til læseren. Tænk over, om du kan HJÆLPE læseren. Måske er du god til at hækle sokker og huer? Bage kager? Give finansielle råd? Eller hvis du går efter annonceindtjening, kan du måske skrive om online casinoer eller noget lignende? Uanset hvad, så sørg for at dele din viden med læserne.

Blogging er lidt det samme som at starte en virksomhed. Du er nødt til at løse folks problemer og gøre deres liv lettere. Når først din blog begynder at vokse, kan du nemmere skifte over til det mere ”reality-prægede” indhold, hvor du deler ud af dit liv.

5. Søgemaskineoptimering og sociale medier skaffer trafik til din blog

SEO lyder måske en smule teknisk, men lad os gøre det simpelt:

Hvis du vil lave en god blog, der bliver læst af mange mennesker, er det værd at studere SEO lidt nærmere. Du kan eksempelvis søge efter SEO på Google eller Youtube og så bruge nogle få timer på at sætte dig ind i grundlæggende SEO, mens du skriver artikler til din blog.

Dette er især nødvendigt for dem, der blogger professionelt eller driver en onlinebutik.

Simpel SEO betyder:

Dine blogindlæg skal have nogle klare emner, som folk er interesserede i at læse om. Det kunne f.eks. være ”Bedste caféer i København”. Alle kan skrive et blogindlæg om emnet, og mange mennesker søger efter caféer på Google.

Et godt eksempel på en overskrift kunne være ”De 5 bedste caféer i København”. Et dårligt eksempel kunne være ”Jaaah, jeg elsker caféer!”.

Der er mange mennesker, der googler efter gode caféer i byerne, og det er helt sikkert et rigtig godt emne til et blogindlæg, som folk kan finde brugbart flere frem i tiden. De finder dog aldrig dit blogindlæg, hvis du laver en dårlig overskrift som nr. 2 ovenfor.

Du skal selvfølgelig primært skrive til læseren, men husk også på, at vi er interesseret i, at Google forstår, hvad vores indhold handler om.

Konklusion

Her er vores to sidste anbefalinger, hvis du vil lave en blog:

Hvis du vil hurtigt, nemt og gratis i gang, så brug Blogger. Det er en rigtig god måde at øve dig i at skrive blogindlæg på, og du finder samtidig ud af, om blogging er noget for dig. Lad være med at fokusere for meget på det grafiske udtryk på siden. Brug i stedet krudtet på at skrive nogle gode blogindlæg.

Hvis du derimod allerede har besluttet dig for, at du vil oprette en professionel blog, er WordPress.org den absolut BEDSTE måde at starte på. Et godt sted at købe domæne og webhosting er hos Unoeuro.com.

Lad være med at spekulere for meget over det. Det er bare med at komme i gang.

Her til sidst vil vi gerne høre om de største udfordringer, du har oplevet ved at starte en blog? Eller måske har du spørgsmål eller tanker omkring det at blogge? Skriv en kommentar nedenfor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *